....och som vanligt får jag be om ursäkt för min skitmobilkamera.....
På våren har man picknick. På picknick har man ciabatta. Bakar man ciabatta till mina barn är det slut innan man hunnit utanför dörren till picknicken. Så därför bakar jag ciabatta ofta även om vi sällan har picknick=) Så nu ska jag ladda Kurdo och så är allt klart när jag kommer hem från mitt möte sen i eftermiddag!Ciabatta på surdeg
35 g jäst (om det är vanlig jäst, torrjäst brukar jag ta ca 1 tsk eller nåt?)
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
725 g vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl. Eller hälften-hälften med rågsikt och vetemjöl. Typ vad man känner för)
1 dl surdeg
2 tsk salt
- Blanda 4 dl ljummet vatten och allt utom jästen. Bearbeta i 10 minuter till en deg som släpper bunken.
- Ljumma 1 dl vatten och rör ned jästen så att den löser sig.
- Blanda samman allt och bearbeta i ytterligare 10 minuter.
- Låt vila övertäckt i 10 minuter.
- Kavla eller tryck ut degen till plåtstorlek.
- Mjöla, lägg degen på plåten och mjöla ytterligare på degen. Täck över med plast och låt jäsa i 2 timmar.
- Dela degen i bitar med vass kniv. Vänd försiktigt bitarna så att den mjöligaste sidan kommer uppåt. Placera bitarna på en plåt.
- Baka av i 225 grader i 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vassego, här är Pratpinnen!