måndag 10 oktober 2011

Köttfri måndag

Spread the word of Suzan- inför Köttfri måndag!Suzan på Ett dussin pannor uppmanar till, inte ett blogguppror men att vi ska följa hennes exempel och vi ska sprida det i våra bloggar. För så här är det..... vi är ganska få som använder ganska stor del av jordens resurser, vilket resulterar i att ganska många lider svårt. Kött ger effekter på klimatet, det är resurskrävande,det föder inte många jämfört med vad det kostar och det innebär ett stort lidande för djuren. Och som vanligt är det så att alla kan göra nånting- läste nånstans att om hela Sverige tog EN enda vegetarisk dag i veckan under ett enda år, hade vi sparat miljön lika mycket som om alla i Belgien hade slutat köra bil under ett helt år.

Recept har ni här. Idag var jag sen hem från jobbet och hade inte planerat, vilket resulterade i pasta med tomatsås gjord på en lök, lite vitlök och krossade tomater med basilika. I det smulade jag ner lite fetaost (nix- inte ok. Jag hade som sagt inte planerat, och mitt yttepyttelilla Ica hade ingen tofu.... Osten skulle även gå ut i morrn, så jag bestämde mig för att det trots allt var ett hyfsat klimatsmart drag) Om det var en fullvärdig måltid enligt kostcirkeln? Nja, kanske inte, men en tjock västerlänning som jag behöver inte äta fullvärdigt varje dag- inte mina barn heller, de överlever en vegetarisk måltid i veckan (eftersom deras skola tyvärr inte hänger på har de ju ätit köttlunch tidigare på dagen)! Om barnen åt? Nja. Men samma sak där- västerländska barn svälter sällan ihjäl. Det kan vara en bra tankeställare att det finns barn som alltid går och lägger sig hungriga- det gamla klassiska "tänk om barnen i Afrika finge äta din mat, så tacksamma de vore" och så ville man bara skicka hela jävvla portionen till de där förbannade barnen i Afrika som det tjatades så mycket om... Men uppenbarligen tog det skruv för idag tänker jag på barnen i Afrika!

Gör det ni med. För barnen i Afrika, för att jorden ska hålla i många miljoner år till, för att kor också är människor eller åtminstone inte borde behöva lida innan de blir pepparbiff på en tallrik och för att din midja ska bli lite smalare. Skippa köttet på måndagen!

2 kommentarer:

  1. Jag ska försöka få med familjen på detta! Går förmodligen lättare med ungarna än mannen;) Kram

    SvaraRadera

Vassego, här är Pratpinnen!