tisdag 5 oktober 2010

Jag blir lite ledsen på Stephen King

Alltså... när jag gick i skolan skulle alla läsa en bok- för det är nyttigt att läsa och det VILL alla göra till slut, bara de blir tvingade tillräckligt mycket.... För mig har det aldrig varit ett problem: hade jag ingenting att läsa tog jag reklamen, mjölkpaketet eller telefonkatalogen *bara det var NÅNTING* men det inträffade väldigt sällan; jag hade verkligen alltid en bok till hands. Och jag läste allting- deckare, memoarer, Lilla Huset på prärien, Roland Hassel, Sandemose (jupp- det är sant! Jag var 16 och tyckte den var ganska kass....) Kulla-Gulla, Vi fem, Kitty, Rädd för att flyga, Isfolket, Moby Dick, Hans-Eric Hellbergs Maria-böcker, Samuel Taylor Coleridge- ALLT! Och jag älskade Stephen King. Det gjorde ganska många andra också- såna som vanligtvis inte läste, och som det tog 6 månader att komma igenom "Cujo", men de läste i alla fall om de fick läsa Stephen King. Men si det gick inte!

Stephen King var nämligen inte "bra" litteratur. Det var skräp. Det var undermåligt språk och dålig satsbyggnad (om jag som tolvåring ifrågasatte det argumentet redan då är väl en sak- men jag vidhåller fortfarande att Stephen King skriver förbannat BRA- betydligt bättre än Astrid Lindgren som till 75 % av sina böcker inte ens hanterar var man sätter punkt och var man sätter komma. Att hon är en ruggigt bra historieberättare är en helt annan sak?) Så istället för att uppmuntra killarna som gick Fordonteknisk och som tragglade med sin King-bok i 18 veckor tog man ifrån dem King och gav dem De Tre Musketörerna eller Hemsöborna. MenellerhursåbrainteDETblevdå? En förlorad generation helt enkelt som fortfarande inte läser böcker!

Därför blir man lite ledsen när man ser det här.... Mr King himself har blivit förståsigpåare och fördömer Stephanie Meyers böcker då han är "utled på alla nutida vampyrers blodlöshet, på anorektiska tonårsflickor, på "boy-toy"-grabbar med stora gråtmilda ögon, på glåmiga deckarfigurer som dricker Bloody Mary och Sydstatsdandys trånande efter kärlek de aldrig når" och f ö anser han inte att Meyers är nån vidare skribent. Nähä det gör han inte.

Jag var på bibblan igår och letade faktiskt efter just Stephen King, det var ett tag sen jag läste honom nu och han spottar ju ur sin nån roman om året fortfarande. Sicken tur att jag inte hittade nån- det blir JÄTTEDYRT med böter när man sänker en bok från biblioteket i en bättre begagnad vattenkloset!


Så här tycker f ö Odd Molla att jag ser ut i håret
3 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, som vanligt måste jag också tillägga. Jag har en yngre tonåring som inte alls ser charmen i att läsa något med tjockare omslag än veckotidningar eller modebloggar. Men jag säger att det är ok, bara tonåringen LÄSER! Själv förstår jag inte hur man kan rata denna underbara upplevelse. Snygg du är i håret.

  SvaraRadera
 2. Om du ser ut då där i håret så ser du ascool ut =)
  Denna frisyr får fem fredagsmail av fem möjliga.

  SvaraRadera
 3. CLE: jomen det gör jag faktiskt? Men jag insåg inte att det var ett plus förrän nu- TACK!!

  SvaraRadera

Vassego, här är Pratpinnen!